Hoe kun je de filters van een stofzuiger schoonmaken?

De stofzuiger is wellicht één van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten vandaag de dag. Dat vereist natuurlijk ook het nodige onderhoud. Er zitten in de stofzuiger bijvoorbeeld verschillende filters. Zo is er een filter die de motor van de stofzuiger tegen stof beschermt door de vuile deeltjes uit de opgezogen lucht tegen te houden. Daarnaast hebben de beste stofzuigers ook een uitblaasfilter. Deze moet de allerkleinste stofdeeltjes tegenhouden voordat de lucht weer naar buiten wordt geblazen.

Als je de stofzuiger een poosje gebruikt, blijven er steeds meer vuildeeltjes aan de filter hangen. Langzaam maar zeker worden de filters dus steeds viezer. Dat kan op de lange termijn behoorlijk slecht uitpakken voor je stofzuiger.

Waarom is het belangrijk om de filters schoon te maken?

Het is erg belangrijk om deze vuile filters met regelmaat schoon te maken. Wanneer je de motor filter niet op tijd schoonmaakt, kan dat bijvoorbeeld erg nadelige gevolgen voor de motor hebben. Als je wil dat de motor optimaal blijft presteren, is het van groot belang om de motor filter schoon te houden.

Hetzelfde geldt in nog extremere mate voor de uitblaasfilter. Ook deze wordt na verloop van tijd steeds vuiler. Wanneer je verzuimt om de uitblaasfilter schoon te maken, kan dat uiteindelijk resulteren in bijvoorbeeld een oververhitte stofzuiger. Daarnaast kan er veel meer stofuitstoot komen van de stofzuiger én worden de zuigprestaties steeds minder.Stofzuiger filter schoonmaken

Hoe maak je de filters van een stofzuiger schoon?

Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar hoe houd je de filters in de stofzuiger dan precies schoon? Allereerst is het van belang om te weten welke filters er in je stofzuiger zitten. Sommige filters moeten bijvoorbeeld om de zoveel tijd vervangen worden. Bij veel uitblaasfilters is dat een jaarlijks terugkerend ritueel. Er zijn echter ook uitblaasfilters die je helemaal niet hoeft te vervangen. Deze kun je in de meeste gevallen heel eenvoudig schoonmaken. Door ze te wassen bijvoorbeeld of door ze uit te kloppen. Voor motorfilters geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Om ze optimaal te laten werken, worden deze over het algemeen vervangen wanneer je een nieuwe verpakking stofzakken openmaakt. Dat betekent dus na vier stofzakken een nieuwe filter. Vaak zijn deze eenvoudig te vervangen.

Er zijn ook hier filters die helemaal niet vervangen hoeven te worden. Deze kunnen gereinigd worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, verschilt erg per stofzuiger en is, als het goed is, stap voor stap terug te vinden in de handleiding van de stofzuiger. De meeste filters worden schoongemaakt door ze voorzichtig uit de stofzuiger te halen en vervolgens rustig uit te kloppen in de prullenbak of buiten. Vervolgens kun je de filter weer terug in de stofzuiger doen. Let erop dat je de filter daarbij niet beschadigt!