Huis verkopen zonder makelaar

Uw huis verkopen zonder onroerend goed wordt tegenwoordig steeds populairder. De makelaar betaalt al snel duizenden euro’s. Door de woning zelf te verkopen via een gratis platform, bespaar je duizenden euro’s aan bemiddelingskosten. Het klinkt interessant en aantrekkelijk, maar er zijn verschillende dingen die je moet doen om het te laten werken. In dit artikel lees je alles over het verkopen van je huis zonder onroerend goed.

Heeft u een makelaar nodig om uw huis te verkopen?

Een makelaar is niet nodig om een ​​appartement te verkopen. De makelaar neemt u echter veel werk uit handen. U kunt het meeste werk zelf doen. Dit is een van de redenen waarom verkopen zonder makelaar steeds populairder wordt. Tegenwoordig heb je makelaars als HuisHunters die de verkoop van je woning gratis voor je regelen. Zo bespaart u al snel duizenden euro’s aan bemiddelingskosten. Geld dat je natuurlijk voor andere dingen kunt gebruiken.

Hoeveel kunt u besparen door te verkopen zonder makelaar?

Makelaars nemen een commissie op de uiteindelijke verkoopprijs. De commissie is gemiddeld 1-2 procent. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de waarde van de woning. De gemiddelde aankoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 was €448.000. Dus de kosten van de makelaar voor de verkoop zouden €4.480 en €8.960. De meeste brokers vragen aan het begin van het proces een zogenaamde fee van rond de €300. opstartkosten die worden omgezet in foto’s, plannen en  een brochure. Door te verkopen zonder tussenpersoon bespaart u duizenden euro’s.

Stappenplan verkoop zonder tussenpersoon

1.     Voorbereid
Een goede voorbereiding voorkomt problemen in latere stadia. Zorg  dat je alle relevante documenten bij je hebt. Onderzoek de potentiële waarde van de woning.

2.     Stel een vraagprijs vast
Het is erg belangrijk om een ​​realistische vraagprijs te stellen. Een scherpe vraagprijs zorgt voor meer potentiële kopers. De studio heeft onlangs appartementen in de buurt verkocht voor de vraagprijs. U kunt ook een professional inhuren om te helpen met prijzen

3.     Verkoopvoorbereiding
Zorg ervoor dat de woning er verzorgd uitziet en dat er geen achterstallig onderhoud is. Maak het huis ook zoveel mogelijk schoon, zodat de kamers goed zichtbaar zijn.

4.     Verkoop
Het plaatsen van een woning  is erg belangrijk. Hiervoor kun je gebruik maken van het makelaarsnetwerk of  de woning zelf te koop aanbieden via verschillende platformen. Een te koop bord kan extra aandacht trekken van mensen in de buurt.

5.     Bezichtigingen
Tijdens  bezichtigingen moet de woning prettig ruiken en  ervoor zorgen dat mensen enthousiast zijn. U kunt de bezichtiging zelf regelen. Bereid goed voor wat je wilt  zeggen en wat je wilt laten zien.

6.     Onderhandelingen
Na de inspecties kunnen de partijen een voorstel doen. Het is niet gepast om met meerdere kandidaten tegelijk te onderhandelen. Denk aan de minimumprijs van het huis. Begin bij het onderhandelen hoger en probeer vervolgens de prijs te krijgen die u wilt.

7.     Koopcontract
Het koopcontract is een heel belangrijk document dat alle contracten bevat. Om ervoor te zorgen dat alles goed wordt afgehandeld, is het verstandig om de voorbereiding ervan uit te besteden. Een koopovereenkomst kan worden opgesteld door een makelaar of een notaris.

8.     Overdracht
Overdracht vindt altijd plaats bij de  door de koper aangewezen notaris. Dit is het moment waarop de woning wordt overgedragen  aan de koper. Na ondertekening van de overdracht wordt de woning officieel overgedragen.

Kan ik als particulier mijn huis beleggen op Funda?

Nadat u uw onderzoek goed heeft gedaan, kunt u de vraagprijs bepalen. De vraagprijs heeft veel invloed op het aantal geïnteresseerden. Wilt u uw appartement zo snel mogelijk verkopen? Zorg er dan voor dat de vraagprijs niet te hoog is.

Zorg dat je je goed voorbereidt

Helaas is het als particulier niet mogelijk om  zelf uw woning op Funda te plaatsen. Alleen vastgoedprofessionals kunnen beleggen in vastgoed op Funda. Er zijn echter nog veel meer manieren om uw huis op de markt te brengen. Er zijn gratis platforms waar u uw woning  kunt verkopen. U kunt ook gebruik maken van een makelaarsnetwerk zoals HuisHunters. De makelaar heeft een breed netwerk van potentiële kopers.

Zelf je huis verkopen is tegenwoordig makkelijk. Hiervoor kunt u gebruik maken van een gratis makelaar. Zo bespaar je duizenden euro’s aan lopende kosten en is alles toch super overzichtelijk. Dit zijn opties waar u zeker naar moet kijken als u van plan bent uw huis te verkopen. Gratis je huis verkopen? Meld hier uw woning aan.