Een stappenplan voor digitale detox en beter digitale welzijn

De digitale wereld waarin we leven biedt ons connectiviteit en toegang tot de hele wereld met slechts een paar tikken op een scherm. Echter komt deze constante verbondenheid ook met een prijs: het kan leiden tot een overweldigend gevoel van afhankelijkheid van digitale media en apparaten. Een digitale detox, het proces van het verminderen van onze digitale consumptie, is een manier om de balans te herstellen en gezondere mediagewoontes te cultiveren.

Emotional wellness month

Oktober is al jaren de maand waarin mindfulness en mentaal welzijn centraal staan onder de noemer Emotional Wellness Month. Het is een periode net na de zomervakantie en voor de drukte van de feestdagen, waardoor het een perfect moment is om je mentale zelf op te laden. Ontsnap aan de hectiek van het dagelijkse leven en sta stil bij wat jou helpt om tot rust te komen. Praktisch gezien kunnen dit zaken zijn zoals eerder én langer slapen, gezond eten en meer bewegen. Maar wil je echt stappen ondernemen om te ontspannen en te ontkoppelen van de prikkels van je omgeving? Probeer dan eens een digitale detox uit.

Digitale detox

Een digitale detox houdt in dat je voor een bepaalde periode, van een paar uur tot dagen, jezelf helemaal ontkoppelt van moderne apparaten. Geen smartphone om je constant lastig te vallen met meldingen dus. Maar hoe doe je dat precies? Een paar handige tips zijn het schermvrij maken van je slaapkamer, notificaties uit zetten op je telefoon en de telefoon wegleggen tijdens het eten. Al deze kleine stappen kunnen samen al een groot verschil maken.

Deze twee stappen helpen je daarnaast om met succes te ontkoppelen en tot rust te komen.

1. Herken je digitale gewoonten

Het begrijpen van je huidige digitale gewoonten is de eerste stap op weg naar een gezonder mediagebruik. Het monitoren van je schermtijd kan je een duidelijk beeld geven van hoeveel tijd je online doorbrengt. Beslis welke digitale activiteiten essentieel zijn en welke kunnen worden verminderd. Dit helpt je bij het stellen van realistische doelen om je digitale consumptie te verminderen.

2. Digitaal minimalisme

Overweeg een aanpak van ‘digitaal minimalisme’ waarbij je je focust op welke apps en media echt waarde toevoegen aan je leven. Dit kan je helpen om een bewuste keuze te maken over welke digitale interacties je wilt behouden en welke je kunt verminderen. Een praktische manier om je digitale detox te ondersteunen is door over te schakelen naar een eenvoudigere telefoon tijdens bepaalde uren of dagen. De Nokia Flip 2660, met zijn basisfuncties voor bellen en sms’en, biedt een geweldige manier om je te helpen los te koppelen van de constante stroom van meldingen en sociale media updates​.

De flip telefoon is een verademing voor iedereen die op zoek is naar manieren om bereikbaar te blijven, zonder de constante noodzaak om bereikbaar te blijven. Met de langdurige batterijduur wordt het stresspunt van een lege batterij weggehaald, een angst die kan zorgen voor onrust. De grote toetsen en makkelijk te lezen scherm zorgen ervoor dat de telefoon uitermate geschikt is voor bellen en berichten sturen, maar je ook aanzetten om de telefoon weg te leggen en te genieten van de wereld om je heen.

Ook na oktober kan je met deze tips doorgaan om je mentale welzijn te verbeteren en jezelf op te laden op de momenten dat jij er behoefte aan hebt.