Een muffe geur in huis oplossen

Een muffe geur in huis. Daar wordt niemand vrolijk van. Op het moment dat je naar binnenstapt ruik of voel je een muffe lucht. Die stinkt en wat klammig aanvoelt. Een muffe lucht is niet alleen vervelend, maar ook niet goed voor de gezondheid. Een muffe lucht kan door verschillende zaken worden veroorzaakt en een aantal van die zaken kunnen invloed op de gezondheid hebben. Hoe een muffe geur in huis ontstaat en hoe je het kan oplossen lees je in dit artikel.

“Wat een putlucht!”

Een zin die je misschien wel vaker hoort of zelf uitspreekt; “Wat een putlucht!”. Het moge duidelijk zijn dat er iets stinkt. Stankoverlast in je huis is niet prettig, maar hoe worden deze vervelende geuren veroorzaakt? Vochtproblemen zijn misschien wel de grootste boosdoener die een muffe lucht kunnen veroorzaken. Maar ook schimmels, condens, een slechte afzuiging en een verstopt riool kunnen voor muffe en vieze geuren zorgen. De truc is natuurlijk om te ontdekken wat nu precies het onderliggende probleem van de muffe geur is.

De oorzaak

Een lekkage die voor vochtproblemen zorgt of een verstopt riool zijn vrij snel te detecteren. Hetzij dat het water langs de muren sijpelt of dat het toilet niet goed doorspoelt. Een defecte ontluchting is dan weer iets lastiger te detecteren. Schimmels zijn ook goed en eenvoudig te zien. Vaak begint schimmelvorming als donkere stippen op een muur of een plafond of er ontstaan donkere plekken. Dan weet je ook dat het tijd is om actie te ondernemen, want schimmels kunnen ook nog eens schadelijk voor de gezondheid zijn.

De oplossingen

Heel veel problemen zijn door jezelf op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het goed schoonmaken van oppervlaktes, wanden, vloeren en plafonds en bijvoorbeeld het leeghalen van een afvoerputje. Ook kun je ontstoppingsmiddel voor de afvoer gebruiken en schimmel kun je eventueel behandelen met een schimmelverwijderaar. Die je bij iedere supermarkt en bouwmarkt kunt kopen. Maar wat als al die oplossingen niet werken en je nog steeds last hebt van een muffe geur? Dan zit je met handen in het haar!

Opsporen en verwijderen

Gelukkig zijn er specialisten die gedreven zijn in het opsporen van problemen die een muffe lucht kunnen veroorzaken. Wanneer het euvel eenmaal gevonden is kan het bedrijf het probleem ook oplossen. Na de werkzaamheden is het nog een kwestie van goed luchten door een deur of raam open te zetten en je kunt weer in een fris huis wonen en slapen. Sowieso is het regelmatig luchten van het huis een goede tip, want op die manier kunnen bijvoorbeeld schimmels, vervelende stofdeeltjes en onzichtbare gassen ontsnappen. Zo krijgen ze geen kans om zich op te hopen en om een muffe geur af te scheiden. Daarnaast is de kans groot dat je geen risico meer loopt op gezondheidsklachten. Vooral schimmels, giftige stofdeeltjes en onzichtbare gassen kunnen klachten veroorzaken. Van milde jeukklachten tot aan ernstige gezondheidsklachten, zoals stoflongen of astma. Dus ventileren is echt een advies dat je ter harte kunt nemen.

Tags:,